Manifest

Un alt manifest pentru schimbare.
Îl găsiţi şi pe Facebook – Treziţi-vă ! Asta nu e România NOASTRĂ !. Iniţiativa mi se pare interesantă. Va avea rezultate dacă va fi făcută cu cap. Altfel, mă îndoiesc că va fi mai mult decât un „car tras de o mie de boi” în o mie de direcţii.
Citind mesajele de pe Facebook, nu mi-a fost greu să deosebesc o grămadă de doritori de afirmare, băgători de seamă, diletanţi şi alţi oportunişti. Am văzut însă şi oameni cu bun simţ, care vor şi ştiu cum să facă ceva, însă cărora le lipsete curajul şi organizaţia care să-i promoveze.
Prin urmare, uitaţi cum văd eu dezvoltarea unei asemenea acţiuni.

1. Crearea unui nucleu de „creiere”. Atenţie, nu de lideri ! O triete extrem de riguroasă a celor care vor face parte din acest nucleu. Cum ? Blogul oferă o oportunitate în acest sens. Este nevoie de oameni coerenţi, cu solide cunoştinţe juridice, economice, de sociologie, cultură, comunicare şi alte domenii. În general tehnocraţi.
Am observa că tendinţa autoarei este să „adune cât mai mulţi…”. Intenţia e salutară, însă se pot crea premisele apariţiei unor „Gică Contra”. S-a mai întâmplat acest lucru în 1990, când o grămadă de „revoluţionari” au intrat în parlament – vezi Dan Iosif, Dumitru Dinca, Doina Cornea etc. Iar şedinţele semănau cu cu piaţa Obor.

2. Odată constituit nucleul, se trece la elaborarea statutului şi programului.

3. Se organizează prima adunare a „gânditorilor”, la care vor fi invitaţi personalităţi consacrate şi recunoscute – în general tehnocraţi.

4. Se aleg liderii şi se elaborează mesajul media.

Pe urmă, totul vine de la sine.

DOUĂ ROMANII !

Suntem blocaţi, inerţi, paralizaţi privind la două Romanii: România LOR – hoţii, corupţii, agramaţii, tupeiştii şi România NOASTRĂ – a oamenilor cinstiţi, muncitori, pregătiţi, integri, capabili, tineri şi deştepţi. Suntem dezamăgiţi, obosiţi, paralizaţi în plan politic, menţinuţi în această stare de inerţie, în mod premeditat, de clasa politica, mulţumită de faptul că noi am încetat să mai reacţionăm şi nu facem decât să ne vedem de treaba noastră şi să ne plătim cuminţi taxele, mulţumindu-ne să ne plângem şi să înjurăm. Nimeni nu mai vrea să rişte, am devenit spectatori la ceea ce ni se întâmplă.

NU SE MAI POATE AŞA !

Petre Tutea nu a luptat o viaţă pentru că d-ra din Bamboo şi un cioban să fie aleşi să ne reprezinte în Parlamentul European. Probabil se răsuceşte în mormânt când vede un popor cultivat ascultându-şi conducătorii schimonosind cuvântul Google. Toţi cei care au murit la Revoluţie nu au făcut-o pentru că noi să ajungem să fim batjocoriţi şi sfidaţi de doamne cu tupeu ce beneficiază de bugete de milioane din banii noştri. Avem o responsabilitate faţă de cei de dinaintea noastră care au crezut în noi, faţă de noi înşine şi faţă de copiii noştri, să acţionăm. Ni s-a inoculcat ideea că nu putem face nimic, că orice tentativă este sortită eşecului, că nu ne putem uni, că suntem un popor de incapabili ! Nu suntem ! Trebuie spart acest tipar care le convine de minune analfabeţilor şi hoţilor care ne conduc.

SUNTEM MILIOANE DE ROMANI DEŞTEPŢI !!!

Suntem milioane de romani educaţi – ne-am tocit coatele pe băncile şcolilor, am trecut prin emoţiile examenelor, prin stresul sesiunilor, mulţi am făcut Master, Doctorate, în România şi în străinătate, am visat să schimbăm lumea… ca să ne conducă nişte analfabeţi acum ?

Suntem milioane de romani muncitori, corecţi, integri, cu iniţiativa – între 8 şi 16 ore pe zi ne străduim să adăugăm valoare, în businessul nostru sau în businessul altcuiva, ne luptăm cu taskuri, deadline-uri, traininguri, clienţi dificili, bugete de mii de euro sau de milioane, previziuni, team buildinguri, PowerPointuri, şedinţe, stress – ca să ne conducă şi sfideze nişte hoţi şi nişte parveniţi ?

Sunt milioane de romani care au plecat scârbiţi din ţară, clădesc economia altor ţări, cu sufletul sfâşiat de dorul de ţara lor şi tânjind după acel concept de Acasă, pierdut în mocirla cotidianului românesc. S-ar întoarce fără ezitare în România, dar cum ar putea suporta haosul de aici, mai ales după ce au trăit într-o ţară civilizată ?

Atâtea milioane de oameni deştepţi, integri şi cu bun-simţ… suntem paralizaţi ! Ne plătim mecanic taxele şi ne dăm cuminţi la o parte când în maşinile cu girofar trece un agramat, un hoţ sau o păpuşă blondă cu tupeu şi cu un singur talent, plătit mult prea scump, din banii noştri.

ENOUGH ÎS ENOUGH ! NE ÎNTOARCEM ACASĂ !!!

Nu se mai poate aşa ! Enough îs enough ! Facem apel către toate persoanele integre, capabile, educate, care au clădit ceva prin munca lor, fără să fure, să ia atitudine pentru a stopa prostia ce ne afectează pe toţi. Trebuie să facem o schimbare, este nevoie de o Mişcare a românilor cu balls şi cu coloana vertebrală ! O Mişcare de Întoarcere Acasă, atât a românilor plecaţi slugi în alte ţări, cât şi a celor care, deşi am ales să rămânem aici, suntem absenţi, pasivi, indiferenţi şi suportam ce ni se întâmplă doar visând la următoarea ieşire din ţară.

E nevoie de o mişcare în care leaderii să fie testaţi, aşa cum se întâmplă când eşti angajat într-o companie multinaţională, fără să fie acceptaţi dacă nu li se dovedeşte integritatea şi eficientă. O mişcare a oamenilor care nu au mai fost implicaţi în viaţa politică, neîntinaţi, ne-spalati pe creier, ne-jigoditi. O mişcare fără traseisti politici sau scursuri de la alte partide. Este nevoie de o mişcare a oamenilor deştepţi, tineri, cu atitudine, experţi în domeniul lor.

BUCUREŞTIUL NU ESTE TEHERAN SAU CHIŞINĂU !!

Avem un plan de organizare, avem un plan de finanţare, avem uşi deschise către marile centre politice şi financiare care caută în România un interlocutor nou. Este nevoie doar de oameni integri şi capabili, dornici să ia iniţiativa. Singura soluţie viabilă pentru România de acum este să se unească toţi oamenii capabili pe care îi avem în toate domeniile. Creierele vânate de toate companiile multinaţionale, oamenii care gestionează bugete de miliarde, conduc sute de mii de angajaţi, sunt cosmopoliţi, ştiu să negocieze/să muncească/să comunice într-un mediu internaţional, într-o piaţă globală – nu au doar viziune limitată de speculant din Pipera Tunari. Contabili, avocaţi, oameni din bănci, din agenţii de publicitate, din agenţii imobiliare, din agenţii de turism, din comerţ, din presă, întreprinzători private, artişti, medici, scriitori… chiar nu există alternativă la Vanghelie şi Becali ?

Dar cei mai mari duşmani pe care îi avem suntem noi înşine, nu sistemul contra căruia dorim să acţionăm. Căci dacă noi am avea curaj, cum ar putea nişte analfabeţi limitaţi să ne oprească ? Mai ales că Bucureştiul nu este Teheran, sau Chişinău (… şi totuşi ei au avut mai mult curaj decât noi !)

PENTRU O ROMÂNIE DE VULTURI, NU DE STRUŢI !

Aici şi acum e momentul ca generaţia noastră să preia iniţiativa. Avem sufletul curat, demnitate, track record, şi visul unei Romanii demne de istoria să şi de potenţialul poporului – să arătăm că ne pasă, că suntem gata să ne asumăm răspunderi şi atât poporul cât şi marile capitale ale lumii ne vor susţine… maşinaţiile clanurilor politice sunt descreditate atât în România cât şi la Washington, Brusells şi până şi la Moscova.
Trebuie să găsim şi să susţinem oameni de care să fim mândri că ne reprezintă. Să identificăm valorile şi să le convingem să se implice. Trebuie să luptăm pentru o Românie condusă de oameni deştepţi şi integri. Pentru o Românie care să fie un player internaţional, nu curvă de centură a Europei. Pentru o Românie bogată, cu bătrâni bine îngrijiţi, cu tineri cărora să li se ofere perspective, cu străzi fără gropi, cu hoţi băgaţi după gratii, cu milionari pe merit nu din furat. Pentru un viitor mai bun pentru noi şi pentru copiii noştri, în ţara noastră, nu printre străini. Pentru o Românie de vulturi, nu de struţi (am ajuns nişte struţi, cu capul în nisip şi posteriorul la dispoziţia tuturor analfabeţilor – sper să nu vă simţiţi jigniţi de exprimarea plastică, este doar realitatea !… suntem vulturi doar în businessul nostru, în zona noastră de comfort sau când ieşim din ţară, asta dacă nu ne tratează vreun străin de sus că avem paşaportul pe care îl avem !) Ajunge. Haideţi să ne trezim ! Haideţi să luptăm pentru o Românie cu balls !

TE VREM !!

Vrem nume de persoane cărora tu le poţi încredinţa viitorul tău.
Nu vrem critici, nu vrem să ne plângem – toţi ştim care este realitatea, nu mai este nevoie de încă un catalog de plângeri. Vrem soluţii, iar soluţiile nu sunt posibile fără oameni capabili. Vrem nume. Nume de oameni integri, loiali, cu bun-simţ, mândri că sunt romani, pregătiţi, care ştiu ce înseamnă un task, un deadline, o echipă. Poţi fi chiar tu ! Sau poate fi cineva care îţi este apropiat. Sau o persoană pe care o admiri.

Chiar dacă mulţi nu ne dau nici o şansă, o vom face. Stă numai în mâinile nostre să ne schimbăm viitorul – trebuie doar să găsim oamenii cărora să îl încredinţăm.

Unii spun că nu putem… BA DA, PUTEM !

Am rămas uimit cum dintr-odată, o fată simplă şi neştiutoare a devenit invitata specială la aproape toate talk-showurile de maximă audienţă pe principalele posturi tv. Aţi ghicit, e vorba de Alexandra Svet.
Cine este Alexandra ? Conduce de aproape 6 ani o companie de relocări rezidenţi străini. Ce însemna relocări ? Angajaţii străini care vor să se stabilească în România pentru o perioadă mai lungă, apelează la serviciile ei şi se mută cu căţel, purcel şi familie. Ea se ocupă de forme legale, cazare, grădiniţă, şcoală, transport, şi tot ce e nevoie să nu-l doară pe client capul – vezi PHOENIX RELOCATION. Sincer, n-am auzit până acum de aşa ceva. Însă trăind în România, şi stând cum se fac afacerile, am oarecari dubii că poţi reloca familia cuiva, fără recomandări foarte solide. Bănuiţi că recomandarle nu vin de la tanti Maria din Voluntai. Nu insist, e jobul ei, o interesează ce „clienţi” a avut înainte.

Ieri la 6 Vine Presa, pe B1TV, i-a avut ca parteneri de dialog pe R. Morar şi F. Călinescu. După referirile discrete la aspect şi tinereţe, Călinescu şi-a dat drumul şi a întrebat-o ce studii are, dacă are experienţa politică, şi de unde e de neam. Încurcată, Alexandra a spus că momentan studiile sunt mai puţin importante, iar de neam e din Săcele – Braşov. Ştiaţi că SVET în ucraineană însemna lumina ? A mai specificat, destul de nuanţat, că în „spatele” ei nu se afla nimeni. Destul de dubioasă afirmaţie, având în vedere că în ultimul an au fost o grămadă de scriitori de manifeste pentru deşteptarea poporului român, şi pe ei nu i-a băgat nimeni în seamă. Probabil că nu au scris pe Facebook şi nu sunt prieteni cu Florina Jucan. Uf, dacă ştiam cât de important e să fii prieten cu Flori… Cred că folosesc acelaşi BOTOX. Ce-mi plac buzele lor semănând a ventuze pe geam.
Aproape mi-a fost milă cum a băgat-o Călinescu în corzi, pomenindu-i de cloaca politică de azi şi că gestul ei e sortit eşecului din start. Ştim că aproape toate remarcile lui Florin sunt nuanţate, subliminale. Alexandra n-a intrat în joc şi s-a supărat. A luat-o ca pe ceva personal. Nu i-am înţeles orgoliul nejustificat.
Călinescu a mai spus ceva interesant – Romanul nu e făcut să fie martir. Adică n-o să vedem în veci un roman curajos, gata să pună înainte binele colectiv. A, din gură, pe după colţ sau pe net, sunt o grămadă.

Am studiat-o cu atenţie şi am rămas dezamăgit. Să vă spun de ce. În primul rând, bag mâna în foc că nu a scris articolul singură (dacă nu mă înşel, mai apărea o fătucă în josul lui). Cum mi-am dat seama, există o mare discrepanta între proba orală – adică ce-a vorbit la TV, şi cea scrisă. Nu contest faptul că pot apărea emoţii; însă, totuşi, oricât de emoţionat poţi să fii, tot laşi o impresie interesantă. Mă aşteptam să vină cu idei suplimentare, să disting o gândire, o strategie… de business cum zice ea; nu am văzut nimic din toate astea. Pur şi simplu a recitat manifestul, cuvânt cu cuvânt. Din când în când îşi mai notă ceva – mai mult de impresie artistică.
Îmi pare rău pentru ea, dar sincer, n-o văd în postura de Ana Ipătescu. N-are substanţă. Călinescu i-a sugerat să încerce să iasă în stradă, să vorbească oamenilor, altfel pe net nu va reuşi mare lucru. Răspunsul ei a fost simplu: „Nu cred că mă va băga cineva în seamă.”. Poate nu doreşte să fie băgată în seamă pe stradă…
Din cuvintele ei am reţinut că nu se aştepta ca mesajul să strângă atâtea adeziuni (sincer, cred că jumătate din adeziuni sunt datorate pozei), iar acum este cam depăşită de situaţie şi nu ştie cum va proceda. A mai aruncat şi o „perlă”, cum că a adunat deja o grămadă de gânditori, la care în momentul următor, Călinescu a zâmbit, şi-a pus mâinile pe piept şi nu a mai scos un cuvânt. Uitasem, înainte a întrebat-o cum i-a triat pe acei gânditori ? S-a bâlbâit.

Cam aceasta este Alexandra Svet. Nu are pregătire academică – se vede din vocabular, îi place să pozeze, „se pierde pe drum”, nu are ştiinţa şi putere să ducă mai departe mesajul, şi cred că nici nu doreşte acest lucru.
Cred că mai degrabă doreşte să fie remarcată de un staff politic şi să ia liftul, în loc să urce pe scări. Călinescu a comparat-o cu Lavinia Sandru. Interesantă comparaţie. Cred că mai mult a vrut s-o flateze. Îmi place în schimb de ea că e sinceră ! Nu că s-ar strădui, ci pentru că nu ştie să se ascundă.

Am şi eu o întrebare de final. A văzut cineva, ceva scris de mânuţa ei (nu în colaborare), un blog, ceva gânduri ? Ştie să scrie ? Te pomeneşti că e vreun geniu scânteietor, care a dat lumii un mesaj… şi atât, în care a pus toată durerea neamului… Uf, şi eu „mă dau peste cap” să scriu în fiecare zi câte ceva interesant.

Libertate, egalitate şi fraternitate
O amică de blog, ADITEEA, a avut ideea (rimează) de a pune pe blogul sau un citat din „Christmas Holiday” de William Somerset Maugham.
Vă recomand să-l citiţi cu atenţie. E interesant… şi de comentat.
Îi mulţumesc pe această cale pentru idee.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s