A Fi Neconvențional

Probabil că aţi întâlnit mai des sau mai puţin, o expresie: a fi neconvenţional. Ce însemna neconvenţional ? Păi să vedem…
DEX-ul spune că a fi convenţional, însemna: care corespunde unei convenţii sociale învechite; în conformitate cu o convenţie perimată. Prin opoziţie, neconvenţionalul însemna ceva ce nu respecta un aspect general acceptat. În tehnica convenţionalul este sinonim cu generalul.


Convenţionalul Face Apel La Statistică.

Cineva mă acuza în glumă că „în capul meu sunt numai statistici” şi că am obiceiul de a clasifica oamenii, în loc să privesc fiecare individ ca pe ceva unic.
Vă dau cuvântul că în realitate, când privesc un om, îl privesc ca pe ceva unic şi fără nicio intenţie de a-l clasifica. Clasificarea este un act cerebral spontan şi involuntar, specific fiecărui individ, animal sau biped. Căprioară, când o aleargă pentru prima oară lupul, îl clasifica automat la capitolul „rău”, pentru că data viitoare când îl vede, să ştie dacă mai sta pe gânduri sau o rupe la fugă.
Sunt perfect de acord cu un alt aspect, acela de a considera clasificarea că ceva perimat. Dar una este consideraţia, şi altă abstracţia.
Clasificarea reprezintă formă de protecţie a oricărui organism cerebral la supra-incalzire (overheating). Mai precis, orice informaţie este sortata, comparată, clasificată şi optimizata, tocmai pentru a putea fi accesată uşor cu minim de energie. Inteligenţă se bazează pe clasificare, în concordanţă cu definita ei – accesarea informaţiei într-un timp cât mai scurt. Ori fără o informaţie clasificată, ar fi imposibil să fim inteligenţi. Cibernetică se bazează pe clasificare şi optimizarea ei continuă.
Evoluţia urmează acelaşi tipar. Fiecare celulă, entitate biologică din univers, evoluează clasificând informaţia. Creierul nostru se debarasează continuu de informaţia „rea” şi evoluează utilizând informaţia „bună”.

Dar să revin la convenţional. Prima oară când am înţeles termenul, a fost în inginerie; unde convenţional este definit ca un proces care respectă un tipar învechit, des utilizat. În antagonism, neconvenţionalul se referă la ceva rar, de avantgarda, mai puţin folosit. Implicit, stabilirea convenţionalului se bazează pe cunoaştere, comparare, clasificare şi ce e mai important, raportarea continua la majoritate şi minoritate. Şi nu este nimic peiorativ în a face asta. De fapt, cei mai puţin obişnuiţi cu tehnică, au tendinţa, dealtfel firească, de a personaliza. Adică de a stabili o relaţie directă între el şi fenomen, fără a ţine seama de context. Am observat aceeaşi tendinţă şi la tratarea fenomenelor biologice, prin considerarea unui organism ca entitate separată. Dar aceasta este o altă temă, pe care o voi trata cu o altă ocazie.

Am arăta ca… convenţionalul reprezintă o consecinţă a clasificării în funcţie de frecvenţă. Extrapolând la uman, convenţionalul exprima o raportare a individului sau a unui grup la colectiv.

Convenţionalul Este O Noţiune Relativă.

Relativitatea să constă tocmai în criteriile de evaluare şi clasificare.
Să vă dau câteva exemple. Un băutor de vin, într-un sat de băutori de ţuică, va fi clasificat de către cei din urmă drept neconvenţional. Însă dacă satul se afla într-o regiune viticolă, în care toţi beau vin, cei din satul respectiv vor fi priviţi ca neconvenţionali. La fel, un alt exemplu este acela în care un „gânditor”, nevoit să trăiască într-un mediu de „copiatori”, se va privi pe sine că neconvenţional. Este modul său de raportare la grup, la majoritate. Dacă într-o bună zi gânditorul va întâlni un grup mai mare de alţi gânditori, în acel moment, involuntar se va raporta la aceştia şi va deveni convenţional.

Un grup de nudişti, raportat la pudici, va fi privit ca neconvenţional. Homosexualii sunt neconvenţionali. Conflictele apar când minoritatea încearcă să impună majorităţii convenţionalul lor.

Prin urmare, convenţionalul şi neconvenţionalul sunt noţiuni relative şi depind de raportarea la un sistem de referita.
Să stabileşti ce înseamnă convenţional şi neconvenţional devine într-adevăr destul de greu şi poate părea mult prea abstract, pentru că depinde de sistemul de referinţă şi de oareşce subiectivism…

Mai relevantă ar fi o abordare practică de genul: De ce ne dorim să fim neconvenţionali ? Cât este de important să devenim neconvenţionali ? În ce lături, domenii este recomandat neconventionalismul ?
Putem trage concluzia că suntem convenţionali sau nu în funcţie de nişte criterii, când în realitate există la putere nişte criterii, şi făcând statistică doar după nişte criterii, este mai mult decât probabil că încadrarea să fie greşită ?
Poate am să dezvolt într-o postare ideea că goană după neconvenţional a devenit de fapt ceva prea convenţional… oamenii îşi doresc prea mult să iasă în evidenţă, să fie neconvenţionali, aşa încât să fii convenţional devine adevărat provocare.

Eu de exemplu, mă simt convenţional pentru că nu suport etichetele la haine, maşinile scumpe, şi creditele la bancă. Sau sunt neconvenţional ? Într-o lume cu susul în jos, habar nu am unde mă mai raportez. Dacă mă raportez la universal, occidental, probabil că sunt convenţional.
Un lucru ştiu sigur, acela că vreau să mă consider neconvenţional prin mental. Acum nu ştiu dacă să mă bucur că 90% din cei care îmi citesc blogul mă consideră ciudat… pardon, neconvenţional.

Cred că e mai puţin important dacă eşti convenţional sau neconvenţional, important e să ai curajul să fii ceea ce eşti, să nu te laşi influenţat de opinia majorităţii, să faci anumite lucruri pentru că aşa crezi şi simţi tu că trebuie să faci, nu pentru că aşa se face sau aşa cred alţii. Convenţionalul se raportează la opinia majorităţii grupului din care faci parte, noi ar trebui să ne raportăm la un sistem de valori propriu, din păcate pentru unii sistemul de valori îl reprezintă exact opinia majorităţii. Persoanele creative sunt neconvenţionale.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s